Sealing issues on the Connect+ Series and SendPro P

Print this support article
Products affected: Connect+ 500W, Connect+ 1000, Connect+ 2000, Connect+ 3000, SendPro P1000, SendPro P1500, SendPro P2000, SendPro P3000
Follow these steps to correct problems with sealing envelopes:

If an 'Out of E-Z Seal' message is displayed:
  • Make sure that the sealer bottle is seated properly in the holder.
Note: The bottle should make a "glug" sound when it is seated properly.
Sealer bottle

Check the brush:
  • Connect® +500W, 1000, and 2000 / SendPro™ 1000, 1500, and 2000: Press the blue button on the feed deck, then pull the brush out.
  • Sealing Envelopes on the Connect+® 3000 / SendPro™ 3000: Lift the jam release out of the way, then lift the blue handle on the feed deck. The brush assembly will then slide out.
  • Sealing tapes with the optional tape moistening unit on the Connect+® 3000 / SendPro™ 3000: Put the blue lever nearest you to the right and pull the brush assembly out.
Note: An incorrect installation can keep the brush from contacting the wick properly.
If the moistener brush is dry follow the same steps as Out of E-Z Seal.

If the moistener brush is dirty:
  • Remove the moistener brush.
  • Clean the moistener brush with plain water and rinse it thoroughly.
  • Reinstall the moistener brush.
If the glue is slow-acting:
  • Remove mail from the drop stacker.
  • Examine mail pieces and ensure that each envelope flap is seated flat against the body of the envelope.
  • If necessary, tap the mail on the table to ensure all the mail pieces are even with each other.
  • With the mail facing you, run your hand across the top of the stack while squeezing the stack together. Repeat this process as needed.
  • Allow the envelopes to dry undisturbed.
If the issue is still not resolved, contact Technical Support. Please have your model and serial number ready, to find this select Settings > Hardware > General.

UPDATED: 23 June 2021